Luleåregionen störst i norr

Inom en radie av 8 mil från Luleå bor mer än 172 000 människor varav 14 000 pendlare. Luleåregionen har den största befolkningskoncentrationen norr om Uppsala och en gemensam arbets- och konsumentmarknad inom pendlingsavstånd. Luleå, som är residensstad i Norrbotten har en stadig befolkningstillväxt sedan slutet av 1980-talet. I kommunen bor idag 78 500.

  • Antalet jobb i Luleå är cirka 44 000. Ungefär lika många som antalet invånare i åldern 20–64 år.
  • Pendlingsöverskottet är cirka 5 000 personer per dag.

Intellektuell infrastruktur för forskning och rekrytering

Forbes Magazine har rankat Sverige som en av världens bästa länder för att göra affärer, och i Luleå har du ännu bättre tillgång till potentiella partners, tjänstepersoner och beslutsfattare. Vi rör oss snabbt framåt, och vi är kända för att få saker gjort.

Här finns en stark kompetensbas kring råmaterial, basindustri, energi och testverksamhet. Luleå tekniska universitets forskning utmärker sig inom gruvdrift och råvaror, rymd och artificiell intelligens, samt hållbar användning av resurser. I Luleå finns stora möjligheter till såväl forskningssamarbeten som utmärkta rekryteringsmöjligheter av rätt kompetens.

  • Luleå tekniska universitet har över 15 500 studenter och cirka 1 700 anställda.
  • Luleå Science Park är norra Sveriges största teknikby med runt 100 kunskapsföretag.
  • I Luleå finns bland annat Sveriges forskningsinstitut RISE som driver ICE Datacenter med industrinära forskning om datacenter, och metallforskningsinstitutet Swerim med industrinära forskning och utveckling kring metaller och deras väg från råmaterial till färdig produkt.

Nära naturens resurser, nära världen

Hamnen och järnvägen har varit nyckeln till regionens infrastruktur sedan början av 1900-talet när järnmalmen skördade stora framgångar. Här sker nu några av Sveriges största infrastrukturinvesteringar med fokus på ökad sjöfraktskapacitet.

Flygtrafiken mellan Luleå och Stockholm, som bara tar strax över en timme, är den mest trafikerade inrikes. Samtidigt har vi nära till Europa och vi har Arktis precis utanför dörren. Tillsammans med våra grannar i norra Norge och Finland leder vi samtalet om hållbarhet och hur vi kan använda vårt naturliga klimat för att driva nya lösningar. Här hittar du ren energi, mineraler och skogar, ett överflöd av rent vatten och markområden. Vi vågar nästan påstå att du hos oss är ett steg närmare framtiden.

  • Utmärkt järnvägstrafik för både frakt och passagerare. Direkt åtkomst via Malmbanan till Luleå Hamn och till Narvik vid den norska Atlantkusten.
  • Genom Projekt Malmporten kommer Luleå Hamn att tredubbla sin kapacitet samtidigt som man sänker utsläppen från fraktfartyg med 40 %.

  • Europavägen E4 går precis utanför centrum, ryggraden i Sveriges vägnät. På 1,5 timme når du finska gränsen.

  • 16 dagliga flygavgångar till Stockholm Arlanda International Airport (före corona).
  • Väletablerade regionala och gränsöverskridande samarbeten.

Nära naturen, nära dina nya grannar

Luleå rör sig mot strömmen och lockar allt fler människor som letar efter en högre livskvalitet. Med över 1,7 miljoner årliga övernattningar och en växande andel internationella resenärer är det en destination i världsklass med lättillgängliga naturupplevelser. Som regionalt nav attraherar Luleå, förutom semesterfirare, större konferenser och affärsresenärer genom regionens största utbud av mötes- och konferensanläggningar vid sidan om det natursköna läget vid havet och ett stort utbud av aktiviteter.

Det var här på vår isväg Volvo valde att lansera sina nya modeller under ett månadslångt event. Isvägen har också blivit årlig skådeplats för den nederländska skridskotävlingen KPN Grand Prix Schaatsen. Som residensstad finns en hög tillgänglighet från hela regionen med flera uppskattade arenor för kulturupplevelser. Inom elitidrotten är vi svenska mästare både inom bland annat basket och ishockey. Restaurangscenen imponerar med flera White Guide-restauranger i centrala Luleå. Väljer du att bosätta dig i en grannkommun kommer ditt avstånd till Luleå fortfarande trumfa den genomsnittliga storstadspendlingen.