11 olika framgångsfaktorer för attraktiva företag behöver beaktas i arbetet med strategisk kompetensförsörjning. Framgångsfaktorerna är både hårda och mjuka.

Gör en självskattning för ditt arbetsgivarvarumärke

Genom att göra en självskattning på skalan 1–10 och kartlägga hur ditt företag ligger till inom de olika framgångsfaktorerna får du en helhetsbild av nuläget inom företaget och vilka områden som finns att bearbeta. Nästa steg är att prioritera utvecklingsområden och planera aktiviteter för att uppnå ett högre värde. När du har uppnått önskad nivå på de 11 framgångsfaktorerna innebär det ett mer attraktivt arbetsgivarvarumärke och bättre förutsättningar för att rekrytera och behålla motiverade medarbetare.

Förklaring av de elva framgångsfaktorerna i Spindeln

Klicka fram förklaringen för faktorerna i självskattningsmodellen för att ha brevid dig medan du gör skattningen. Du hittar förklaringen här.

Ladda ner 

För att göra självskattningen kan du ladda ner spindeln som ett Excel-dokument.

Metoden steg för steg

1. Självskattnig av framgångsfaktorer

Gör en självskattning av nuläget med hjälp av Spindeln över hur företaget ligger till inom de 11 framgångsfaktorerna som behövs för att vara attraktiv som arbetsgivare. Välj vilka som ska vara involverade i självskattningen, t.ex. ledningsgrupp, medarbetare. Se ”Förklaring av framgångsfaktorer” med exempel som utgångspunkt för bedömningen. Ta fram nuläget och ange ett värde på 1–10 inom varje framgångsfaktor.

2. Analysera resultat och behov

Bestäm vad som är ”good enough” för varje framgångsfaktor. Vad vill och behöver vi förändra.

3. Sätt upp mål och delmål.

Vad behöver göras för att uppnå ett högre värde inom respektive framgångsfaktor? Ta fram fokusområden för utveckling. Sätt upp mål över var ni vill befinna er på skalan – önskat läge?

4.  Ta fram åtgärder.

Planera utvecklingsprojekt och aktiviteter. Använda gärna ett planeringsverktyg, till exempel Projektmallen i Excel. Prioritera, tidsätt och delegera ansvar. Planera och beskriv aktiviteterna i projektmallen med mål och syfte. Vad, hur varför vem och när? Följ upp!

5. Förankra förändringen i organisationen

Alla ska kunna känna sig delaktiga. Skapa trygghet och förtroende. Använd coachande ledarskap. Kommunicera öppet och transparent. Motivera och skapa förutsättningar för delaktighet. Individen ska anse sig vinna något – ”What’s in it for me?” Skapa energi och fokus i arbetet genom aktiv närvaro. Vi själva behöver vara övertygade om nyttan med projektet. Skapa engagemang – efterfråga att alla säger ja! Förankra inåt/förmedla utåt.

6. Genomför utvecklingsprojektet.

Använd Spindeln för att tydliggöra processen och metoden. Gruppen följer gemensamt upp hur det går för varje person att arbeta med förändringen. Håll ut – se till att ni verkligen genomför de planerade aktiviteterna. Tänk på att förändring tar tid. Säkerställ att alla fortsätter att jobba i de nya spåren. Alla behöver ta ansvar för att nå de gemensamma målen.

7. Följ upp och utvärdera.

Följ upp delmål och resultat kontinuerligt, på både kort och lång sikt.

8.  Rekrytera!