Det här är Luleå

  • 78 000 invånare
  • En del av Luleåregionen – med drygt 170 000 invånare
  • En del av Sveriges arktiska destination Swedish Lapland
  • Regionen gränsar till Norge och Finland och med sina goda förbindelser är Luleå upptagningsområde för 1,7 miljoner människor
  •  1 312 skärgårdsöar med 1 100 fritidshus
  • Riktiga årstider: helljusa sommarnätter och isvägar på vintern
  • Norra Sveriges bästa tillgänglighet

Luleå Airport är landets femte största flygplats, endast 10 minuter med bil från stadskärnan. Här passerar över en miljon resenärer årligen.

Luleå hamn är Sveriges nordligaste och en av landets största hamnar. Statens isbrytare och kommunens bogserbåtar håller lederna öppna på vintern.

Luleå tekniska universitet, med 16 000 studenter och 1 700 anställda bedriver forskning och utbildning i världsklass.

Luleå har ​ett mångsidigt näringsliv med allt från stål- och teknikindustri, en bred tjänstesektor, växande handels- och besöksnäring till nya kreativa näringar som filmproduktion och digital design.

Facebook valde Luleå för sina datacenterhallar på grund av gynnsamt klimat och vår rena energi. Idag är Luleå och regionen skådeplatsen för den gröna industriella omställningen och världens ögon riktas hit för lösningar på klimatkrisen. 

Gammelstads kyrkstad är ett av Sveriges 15 världsarv på UNESCOs lista över platser värda att bevara. Här finns över 400 kyrkstugor och en stenkyrka från år 1492 som fortfarande är i bruk.

Luleå skärgård går att besöka under alla årstider. Sommartid kan du tack vare midnattsljuset paddla och segla dygnet runt. Under sommaren och hösten tar du dig via turbåtar ut till de största öarna. På vintern plogas flera mil isvägar som möjliggör skoter- och bilkörning.

Ett av Luleås populäraste fritidsområden under vintern utgörs av en isbana som plogas upp runt centrumhalvön. Isbanan är det största i sitt slag och har fått internationell uppmärksamhet för sin goda kvalitet. Den holländska långloppscupen KPN Grand Prix, en av världens största skridskotävlingar, genomför flera deltävlingar på isbanan.