Företaget H2 Green Steel är en ny producent av grönt stål, baserad på en fossilfri tillverkningsprocess som inkluderar en av Europas största gröna vätgasfabriker. De planerar att bygga en helt integrerad industripark i Boden-Luleå med produktionsstart 2024. Senast 2030 räknar H2 Green Steel med att ha en årlig produktionskapacitet om 5 miljoner ton stål.

För att påskynda omställningen av den europeiska stålindustrin vill H2 Green Steel också bidra till att förstärka det unika kunskapskluster i Norrbotten där industrin, leverantörer, kommuner, myndigheter och universitet samverkar för att accelerera klimatomställningen, skapa nya jobb och stärka Sveriges konkurrenskraft.

Efterfrågan på fossilfritt stål växer kraftigt bland globala marknadsledare, vilket driver på en historisk industriell omställning.

– I vår region har vi skapat stål i generationer, vi har byggt upp en gedigen kunskap och Luleå tekniska universitet och de forskningsinstitut som finns hos oss är världsledande inom metallurgi och stålproduktion. Det betyder otroligt mycket för oss att fortsätta vara en del av ett stålcentrum nu när produktionsmetoderna läggs om för att göra stålproduktionen fossilfri, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande i Luleå.

I Boden-Luleå finns unika förutsättningar för fossilfri stålproduktion med stora ytor, god tillgång till energi från förnybara energikällor, tillgång till högkvalitativ järnmalm och en stor hamn i Luleå. 

H2 Green Steel och Bodens kommun har upprättat en avsiktsförklaring för förvärvandet av det 500 hektar stora markområdet i Norra Svartbyn för att bygga anläggningen, som när den är fullt utbyggd kommer att vara upp till 1 km lång, enligt uppgifter på presskonferens den 23 februari. 

Närheten till Malmbanan och Luleå Hamn är en viktig nyckel, likväl som närheten till akademi och annan industri. Idag transporteras 8 miljoner ton gods från Luleå Hamn och med den utbyggnad och muddring som ska göras inom Projekt Malmporten får Luleå Hamn en drygt tredubblad lastkapacitet, medan bränsleförbrukning, miljöutsläpp och fraktkostnader minskar med 40 procent på respektive område.

Luleå och Boden har arbetat tillsammans med H2 Green Steel genom hela processen.

– Att H2 Green Steel väljer att etablera sig i Boden-Luleå visar att samarbete över kommungränserna lönar sig, vår arbetsmarknadsregion är gemensam och vi kommer fördjupa samarbetet ytterligare. Luleå och regionen ska vara en fortsatt självklar plats för näringslivsaktörer att komma till och växa i, men också en geografi där en grön omställning kan förverkligas, säger Carl Wangel marknadschef på Luleå Business Region.
– Vi välkomnar varmt H2 Green Steel och är väldigt glada att tillsammans med dem, Bodens kommun och övriga aktörer få vara med och skapa en grönare framtid, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande i Luleå.

Bakom H2 Green Steel återfinns Vargas Holding som ligger bakom bland annat Northvolt. Det nya företaget kommer att skapa cirka 1 500 direkta arbetstillfällen i Norrbotten. Satsningen medför att Sveriges nettoexportvärde beräknas öka med omkring 30 miljarder kronor.


Läs H2 Green Steels pressmeddelande (eng) här.
Ta del av H2 Green Steels presskonferens (eng).