Ett bra evenemang är ett riktigt dragplåster. Men visst är det skönt om platsen där det hålls hjälper till en bit på vägen? I Luleå finns upplevelser för alla. Från att njuta av god mat och vackra omgivningar, till storslagna äventyr som skapar minnen för livet.

Göra

Luleå är kontrasternas stad. Här behöver du inte välja, du kan uppleva allt från magiska skärgårdsnätter och friluftsliv till historiska platser, världsarv och stadens puls. Varje årstid bjuder på sin egen magiska värld.

Sevärdheter och utflykter

Luleå har ett rikt kulturarv och naturliv, med många hisnande vackra platser att besöka. För den som vill uppleva det exotiska djurlivet kan en tur till Cape Wild vildmarkscenter ta dig mata-ur-handen-nära med både älg och ren.

Törstar du efter kulturupplevelser finns bland annat Norrbottens museum med nutida, dokumentära och kulturhistoriska utställningar. Eller Friluftsmuseet Hägnan, ett kulturhistoriskt friluftsmuseum som levandegör tider från förr. Här finns gruppaktiviteter året om och under sommaren står gårdarna öppna, befolkade med tidstypiskt klädda människor som förflyttar dig bakåt i tiden.

Känn industrihistoriens vingslag med ett besök till Selets bruk som 1878 var Norrbottens största industri- och arbetsplats. Med anor från 1700-talet är det idag ett naturreservat och populärt utflyktsmål för såväl de vackra omgivningarna som sin kulturhistoria. Eller gör ett besök till Junkön och öns mystiska väderkvarn som är mer än 200 år gammal.

Sist men inte minst finns världsarvet Gammelstads kyrkstad med mer än 400 stugor, grupperade runt den senmedeltida stenkyrkan. Ett enastående exempel på de kyrkstäder som finns i norra Skandinavien, så pass enastående att det listats på Unesco:s världsarvslista.

Friluftsaktiviteter

För den som, utöver evenemanget, vill komma ut i naturen och uppleva det som Luleå erbjuder finns oändligt mycket att göra. Mountainbikeleder, klättring både inne och ute, kanotturer eller långfärdsskridskor genom Luleås skärgård är bara ett urval.

När isarna längs kusten utanför Luleå är tillräckligt tjocka plogas cirka 30 km isbilsväg upp till några av skärgårdsöarna. Vill du uppleva den alldeles särskilda känslan av att färdas i bil över det stora havet kan en biltur över isen till någon av öarna vara en kittlande upplevelse. Eller varför inte åka på safari med hundspann i ett snötäckt vinterlandskap?

Äta

Luleås matrötter sträcker sig långt bakåt och präglas av fantastiska råvaror med den lokala naturen som skafferi. Här finns allt från gastronomiska stjärnskott till puben på hörnet, gemensamt för matstaden Luleå är kreativitet och en avslappnad, trygg atmosfär.

Högklassig gastronomi

Gastronomiska kunskaper och meriter finns strösslade över hela stan, ofta med lokala delikatesser som ger en matupplevelse i världsklass. Tack vare att flertalet kökschefer från internationella Michelinkrogar valt att slå sig ner just här i Luleå, finns idag fem högklassiga White Guide-restauranger. Till maten, som får dina smaklökar att dansa jazzbalett, paras noga utvalda viner, bland annat av sommelierer som varit dryckesansvariga under kungliga bröllop. Fine dining men med hjärta och värme i sann norrländsk anda.

Bar och krogliv

Vad är en evenemangshelg utan krogbesök och härligt barhäng? Höstkvällar på en öl- och whiskypub. Ett glas med tilltugg på någon av öl- och vinbarerna. En hantverkscocktail eller kanske en stadig måltid innan det är dags att ta sig till arenan. Under sommarhalvåret väljer du även bland solfyllda uteserveringar vid vattnet med kalla drinkar och grilldoft som får det att vattnas i munnen.

Lär känna Luleå bättre

Besök destinationswebben visitlulea.se för att ta reda på mer om platsen Luleå.