Anna Jonsson, administrativ chef för Lulebo, gick programserien Framtidssäkrad kompetensförsörjning under hösten.  
Varför valde du att gå programserien? 

– Dels för den personliga resan då jag i dag i huvudsak jobbar med personalfrågor. Dels händer det mycket i bolaget. Vi har ett stort rekryteringsbehov och vill också behålla kompetens.

Vilka förväntningar hade du innan? 

– Att jag skulle få mig med stödverktyg och metoder hur man ska tänka kring kompetensförsörjning och lyssna på hur andra arbetar och vad de har för tankar. Fylla på verktygslådan, både personligen och för Lulebo som helhet. 

Levde programserien upp till förväntningarna? 

– Ja det tycker jag! Jag gillade spindeldiagrammet, det var väldigt konkret. Jag tycker personligen om att visualisera.  

Alla delade med sig mycket om sina tankar och idéer, både hur man jobbar och var det skaver. 

Det var ett väldigt öppet klimat, vi kände ju inte varandra sen innan. Folk var väldigt generösa att dela med sig och det hade jag inte förväntat mig i den omfattningen. Det var inte alls svårt utan det kom automatiskt. Alla var med på tåget från början.

Vilka metoder har du/ni haft användning av? 

– I början var det en form av speed-dejting, kortare övningar för att sätta gruppen och få alla att dela med sig. Själva formen med speed-dejting kan man kopiera rakt av och använda själv i olika projektgrupper.  

– Vi jobbar väldigt mycket nu med att sätta organisationen och använder en del av spindeln när vi ser över arbetssätt och rutiner. Hur ska vi jobba nu när vi skalar upp? 

Har du gjort någon förflyttning utifrån de framgångsfaktorer som du skattat dig i inledningsvis via spindeln?  

– Vi är mitt uppe i vår projektplan och gör ett antal aktiviteter så det har gått lite för kort tid för att mäta nu. Min tanke är att vi gör det innan semestern.  

Väcktes några särskilda tankar hos dig efter de berättelser som delades? 

– Att vi måste jobba mer med att behålla medarbetare, en personlig reflektion är att jag ibland glömmer bort det och lägger mer krut på rekryteringen.  

En annan reflektion är att vi har likartade problem oavsett om vi är stora eller små, vi jobbar alla med människor.  

Andra mervärden? 

–  Jag fick tid för reflektion. Man gasar ju gärna och jobbar mycket. Men det är bra att bromsa upp ibland och tid för reflektion och personlig utveckling fanns också i programmet, inte så lite heller i vissa delar.  

Fanns det något du saknade? 

– Inget som jag tänker på.  

Den största utmaningen just nu? 

– Att hålla planen, skapa organisationen och delaktighet ute i verksamheten. I onboarding-processer måste vi få med chefer och medarbetare.  

Vara medveten om att det tar tid, gneta på och ha uthålligheten. Då blir vi ju ”the great place to work”, att folk spontant söker sig hit. Bygga det varumärket på sikt. 

Vilket är ditt tips till andra företag och organisationer som står inför samma typ av utmaningar? 

– Gör grundjobbet. Var är vi idag? Sen sätta målen utifrån det och prioritera hårt. Sätt upp en projektplan och återkom till den.  

Backa tillbaka till reflektion när mycket händer och var medveten om att det tar tid. Ha roligt under resan! 

Hur skulle du rekommendera programserien vidare? 

– Du får verktyg, idéer och nätverk. Jobbar du med de här frågorna under tiden så får du bekräftelse.  

– Man är inte ensam utan har ett jättebra bollplank i gruppen. Man kan få med sig väldigt konkreta saker, aktiviteter och actions och det gillade jag. Det är inte bara visionärt utan väldigt hands on. Det var med lätta steg jag gick dit, det var kul!  

Något mer du vill dela med dig av? 

– Jag ser fram emot någon form av återträff. Apropå nätverksbyggande så ska det bli kul att träffa de andra grupperna och höra vad de fått med sig. 

Läs mer om utbildningen >>