Ännu ett år, där Luleå Business Region arbetat för en hållbar näringslivsutveckling och ett växande näringsliv, har passerat. Vi tar en titt i backspegeln och minns några av höjdpunkterna under 2023. 

Etableringar i Luleå

Att Luleå är en populär stad att etablera sig i märktes tydligt under 2023. Investeringar, i vissa fall upp till miljardbelopp, gjordes av utländska industrijättar. Även nationella som lokala företag satsade här. Luleå Business Region har under året varit delaktig och skapat affärsnytta i många olika branscher.

Solcellsparken Lilla Norrskenet driftsattes. I mars 2023 startades Lilla Norrskenet som är en demopark inför den kommande  fullskaliga solcellsparken i Alvik som kommer att ha en storlek av cirka 40 fotbollsplaner och producera ström som motsvarar 3 000 villors förbrukning. Här satsar Sunna Group som tecknat avtal med Alviksgården. Strömmen från Lilla Norrskenet matas redan i dag ut  via Luleå Energis elnät och bidrar till Alviksgårdens självförsörjning av el men även med leverans till Norrbotten. Läs mer.

Första spadtaget för bygget av Talgas anodfabrik togs på Hertsöfältet i Luleå Industripark i september 2023. Martin Phillips, COO och VD för Talga Europa, Melissa Roberts, CFO Talga, Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande i Luleå, Lotta Finstorp, landshövding, Mark Thompson, koncernchef Talga, Johan Pehrson, Arbetsmarknads- och integrationsminister.

Hundratals miljoner investeras i ny batterianodfabrik. I början av april hölls invigningen av det australiensisk-svenska bolaget Talga Resources Electric Vehicle Anode Factory VA-anläggning, ett pilotprojekt som drivs i Swerims lokaler. Första spadtaget för den fullskaliga fabriken togs i september och därmed var Talga  först ut att etablera sig på det nya industriområdet varifrån man årligen ska leverera 19 500 ton färdigt anodmaterial  vilket räcker till cirka  400 000 elbilar varje år. Anoden tillverkas av naturlig grafit från Vittangi. Läs mer.

Spanska Grupo Fertiberia får markanvisning på Hertsöfältet. I slutet av mars  beviljades Grupo Fertiberia en markanvisning på 40 hektar på Hertsöfältet. Bolaget planerar att investera hela 10 miljarder i en fabrik som producerar klimatsmart konstgödsel och grön ammoniak. Läs mer.

Nya lokaler för kundcenter i Gammelstad invigdes. Under sommaren 2023 invigdes de nya lokalerna på Kyrkåkra  där maskinuthyrningsfirman Arentos kundcenter flyttade in i nya lokaler uppförda av byggbolaget Valene.

Byggstart för nära nollenergihus i Råneå. I september påbörjade byggföretaget E&G Bygg uppförandet av nya hyreslägenheter i Råneå. Fastigheten kommer att uppfylla kraven för nära nollenergihus. Här har E&G Bygg samarbetat med STARK arkitekter.

Byggstart för industrilokaler i Gammelstad. Luleåföretaget Rosell och Clack ansökte om markreservationsavtal på Kyrkåkra i Gammelstad för deras etablering av industrilokaler i Luleå. Här byggs nu en ”business park” bestående av sex byggnader à 250 kvadrat med tre portar per byggnad. 

Projekt för hållbart företagande på landsbygden, inom spelindustrin och för ett fossilfritt flyg

Under året har Luleå Business region arbetat i flera olika projekt för utveckling och tillväxt inom näringslivet.

Projektet Sörbyarna främjade insatser för fortsatt tillväxt. Luleå Business Region drev och deltog under 2023 i projektet ”Sörbyarna – fortsatt tillväxt i Luleås södra kommundel” med syfte att inspirera fler att starta och utveckla sitt företagande på landsbygden. I projektet lyftes även hur de lokala företagen i sörbyarna (Kallax, Alvik, Måttsund med flera) kan samverka och samordna insatser med tätortens företag. Projektet inspirerades av arbetsmodellen i de tidigare utvecklingsprojekten i Råneåområdet. Projektet avslutades 31 mars. Läs mer.

Två treåriga projekt inom spel startades. Först ut var Game Attraction North, med målet att skapa en hållbar, växande och sammanhållen spelindustri med fler arbetstillfällen och nyetableringar i Norr- och Västerbotten. Läs mer.
Intersective Game med det övergripande målet att bidra till ökad innovationskapacitet genom smartare nyttjande av avancerad spelteknik  som påskyndar den gröna omställningen. Läs mer.

Produktion av bioflygbränsle baserat på skogliga restprodukter från Norrbotten undersöktes i projektet TreePower.

Samverkansprojektet TreePower för ett fossilfritt flyg slutredovisades. Den 1 mars 2023 redovisades slutsatserna av det treåriga projekt som Luleå Business Region drivit i syfte att undersöka förutsättningarna för att producera bioflygbränsle baserat på skogliga restprodukter för ett fossilfritt flyg och ett hållbart klimat. I projektet har sakkunniga, näringslivet, Luleå och Piteå kommun samt Luleå tekniska universitet samverkat. Läs mer.

Företagsbesök och evenemang

Företagsbesök genomfördes varje vecka. Tillsammans med något av Luleås kommunalråd genomfördes besök hos företag i kommunen, allt från enmans- till stora industriföretag. Syftet är att lyssna in behov, utmaningar och möjligheter och vad man tillsammans kan åstadkomma för att hitta lösningar.  Läs mer.

"Frukost med näringslivet" har genom åren blivit en jämställd mötesplats.

Över 2 000 gäster och fler än 70 personer på scenen deltog i jämställda ”Frukost med näringslivet”.  Under 2023 har det populära evenemanget hållits vid nio tillfällen i Vetenskapens hus i Luleå. "Frukost med näringslivet" har utvecklats till en jämställd mötesplats där både besökare och medverkande har varit hälften män och hälften kvinnor. Frukostarna arrangeras i samverkan med Luleå Näringsliv och Företagarna. Läs mer.

Fem kulturfrukostar hölls i Kulturcentrum Ebeneser. Under året var Luleå Business Region medfinansiär i projekt Creative Ebeneser och medarrangör för de fem kulturfrukostar som genomfördes under året med syfte att lyfta goda exempel, aktuella satsningar och inspirera till företagsamhet. Läs mer.

750 personer hyllade näringslivet på Luleå Business Awards. Under galakvällen fredagen den 2 juni delades 8 priser ut med Luleåfödda Gry Forsell som konferencier. Galan möjliggjordes av våra partners. Läs mer.

Kompetensförsörjning

Luleå Business Region har tillsammans med Luleå kommun under året erbjudit olika insatser inom kompetensförsörjning.

Utbildningen Framtidssäkrad Kompetensförsörjning. Här har HR-chefer och vd:ar under fyra heldagar haft samtal, delat kunskap och strategier, gjort skattningsmodeller och nulägesanalyser om hur de som arbetsgivare kan attrahera, behålla och utveckla sin personal. Utbildningen har lett till ett unikt nära nätverk för deltagarna. Ett tjugotal Luleåföretag har årligen deltagit sedan starten 2020. Så här tycker deltagarna.

Rekryteringsträffar lockade över 800 personer. Vid sju tillfällen erbjöds Luleåbor att möta ett åttiotal arbetsgivare vid rekryteringsträffar som hölls i centrala stan i Vetenskapens Hus, på Navet samt på området Hertsön. Inom ramarna för uppdraget Kompetenslotsen informerades de jobbsökande om de cirka 1 500 lediga tjänster som fanns att söka.

Destinationsutveckling för en attraktiv plats

Även under 2023 var Luleå som destination mycket populär och antalet utländska besökare ökade. Nära en halv miljon hotellövernattningar bokades till och med oktober!

Vinteraktiviteter lockade tusentals att flyga till Luleå från Paris.

3 500 fransmän valde Luleå! I december 2022 inleddes ett samarbete med franska charterarrangören Quartier Libre och Transavias direktflyg från Paris till Luleå. Resultatet av detta gav under 2023 ett tillskott av drygt 3 000 internationella besökare som genererade cirka 20 000 gästnätter under 16 veckor. Det innebar också en ökad omsättning på närmare 40 miljoner kronor som fördelades på boende, mat, shopping och aktiviteter.  Läs mer.

Ny kustnära resrutt. Det gränsöverskridande turismprojektet Bothnian Coastal Route syftar till att marknadsföra Bottenviksbågen som en ny nordisk kustnära resrutt mot europeisk resemarknad. Projektet startade i januari 2023 och kommer att pågå till hösten 2025. Här deltar destinationerna Luleå, Umeå och Skellefteå samt Uleåborg, Kalajoki och Vasa i Finland.Läs mer.

Tusentals besökare på isen. Luleå on Ice som pågick i tio dagar i februari blev en succé med flera tusen besökare och olika familjeaktiviteter på Södra Hamnplan utöver den årliga återkommande skridskotävlingen Schaatsen Grand Prix, löptävlingen Sea Ice Marathon  Evenemangen gav positiva effekter för besöksnäringen när stadens boendeanläggningar, restauranger och butiker fylldes av besökare.Läs mer.

Luleå som platsvarumärke på bästa sändningstid i tv-rutan. Inspelningen av Strålande Jul i Luleå, där Luleå Business Region samverkade med TV4/Leroy Media, Luleå kommun med flera, gjordes i Luleå domkyrka i november. Den populära konserten sändes senare i TV4 under julaftonskvällen. Många bänkade sig  i tv-sofforna för att se och höra lokala, nationella och internationella artister.Se konserten.

Profilerade möten tack vare Sveriges EU-ordförandeskap. Att Sverige tog över ordförandeskapet i EU under året innebar att Luleå nyttjades för en rad profilerade möten under 2023, bland annat toppmötet med USA:s utrikesminister Antony Blinken.Läs mer.

Luleå Science park

150 chefer deltog i samverkansdag om digital infrastruktur. I slutet av september arrangerade Luleå Science Park, Luleå tekniska universitet och Telia en temadag med rubriken ”Framtidens digitala infrastruktur i Norrbotten!”. Deltagare från Telia, LKAB, H2Green Steele, CDT/LTU, SSAB, Grepit, Luleå kommun med flera var på plats.

Luleå Science Park är med i Norrbottens första nätverk inom säker digitalisering.

Nationellt nav för cybersäkerhet startades. I samarbete med sex av Sveriges ledande science parks inom tech och digitalisering är Luleå Science Park med i projektet Sweden Secure Tech Hub. Målet är att hjälpa små och medelstora företag att skapa säkrare digitala produkter och lösningar. Läs mer.

Tack för ett gott 2023 – vi möts under 2024!

Har du frågor? Vill du veta mer? Du hittar våra kontaktuppgifter här.